Gyakori kérdések

Ha Ön szarvasgombát szeretne eladni:

Válaszolnia kell az alábbi kérdésekre: melyik szarvasgombáról van szó? (latin névvel) mi a gomba eredete? Képzett szarvasgombász, vagy gomba szakellenőr állapította-e meg a faját? abban az időszakban engedélyezett-e az adott szarvasgomba kereskedelme/gyűjthető-e? mire szeretné használni? (pl. aki ledarálja, elegendő a másodosztály, de ha valaki étterembe akarja a vendég előtt pár szeletet vágni, akkor extra stb. - utóbbinál egyébként egyenként állapodnak meg az árban) frissen, vagy fagyasztva szeretné, esetleg feldolgozva (pl. olajban tartósítva, szeletelve, stb.) milyen minőségi osztályt képvisel? (pl. tuber aestivum /"nyári szarvasgomba"/ másod osztály: kisebb darabok, első osztály: 20gr feletti, max. 1 sérülés, extra osztály: 30gr feletti hibátlan) mennyire friss a gomba? mekkora mennyiséget akar és milyen gyakran vásárolni? az árat a kereslet-kínálat határozza meg. (Aszályos évben drágábbak.) A szarvasgomba ára szinte hétről hétre változik - aktuálisan kell meghatározni.

Tükörtojás napon szárított paradicsommal, gombával, szarvasgombás fűszerolajjal

 

Tükörtojás napon szárított paradicsommal, gombával, szarvasgombás fűszerolajjal

4 tojás, a sütéshez kevés szarvasgombás fűszervaj, 200 g. csiperkegomba, 1 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 100 g. napon szárított, olajban eltett paradicsom, 1 dl. száraz fehérbor, só, őrölt bors.

A tökörtojást sütöttem meg először. Kevés szarvasgombás vajon, teflon serpenyőben. Fiam, aki második meósa volt ételemnek, (az első én voltam) meg is jegyezte, hogy különleges íze van a kajának. Finom, és nem kellemetlen! A tojások elkészülte után (a tojások közepét kicsit lágyra hagytam) ugyanabban a serpenyőben folytattam.
A nyáron eltett napon szárított paradicsomot fokhagymás, bazsalikomos, oregánós olajban őriztem eddig, és ebből az olajból öntöttem 1 kanálnyit a serpenyőbe. Ebbe került a vékony szeletekre vágott 1 fej hagyma, 3 gerezd aprított fokhagyma, kevés só, őrölt bors valamint a napon szárított paradicsom. Kevés párolás után hozzákerült a szeletekre vágott 20 dekányi gomba is, majd felöntöttem 1 deci száraz fehérborral. Fedő alatt pároltam tovább, míg a szárított paradicsom fel nem vett egy keveset a léből. A végén a fedőt levéve hagytam, hogy kicsit sűrűsödjön a szaft.

Tálalásnál, pici szarvasgombát reszeltem a tojásra, és így volt teljes az összhang. Finom vacsora sikeredett belőle!

http://gasztropajtikonyhaja.blogspot.hu

vissza