Gyakori kérdések

Pickle? Mi ez?

A pickle (ejtsd: piköl) egy fűszeres indiai savanyúság, az étkezések kiegészítője. Csak egy-két kanállal szolgálnak fel belőle, de ez a kis mennyiség is segíti az ételek emésztését csípős íze által. Dél-ázsiai savanyúság, apróra vágott zöldség/gyümölcs olajban, gazdag fűszerezéssel.

Tükörtojás napon szárított paradicsommal, gombával, szarvasgombás fűszerolajjal

 

Tükörtojás napon szárított paradicsommal, gombával, szarvasgombás fűszerolajjal

4 tojás, a sütéshez kevés szarvasgombás fűszervaj, 200 g. csiperkegomba, 1 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 100 g. napon szárított, olajban eltett paradicsom, 1 dl. száraz fehérbor, só, őrölt bors.

A tökörtojást sütöttem meg először. Kevés szarvasgombás vajon, teflon serpenyőben. Fiam, aki második meósa volt ételemnek, (az első én voltam) meg is jegyezte, hogy különleges íze van a kajának. Finom, és nem kellemetlen! A tojások elkészülte után (a tojások közepét kicsit lágyra hagytam) ugyanabban a serpenyőben folytattam.
A nyáron eltett napon szárított paradicsomot fokhagymás, bazsalikomos, oregánós olajban őriztem eddig, és ebből az olajból öntöttem 1 kanálnyit a serpenyőbe. Ebbe került a vékony szeletekre vágott 1 fej hagyma, 3 gerezd aprított fokhagyma, kevés só, őrölt bors valamint a napon szárított paradicsom. Kevés párolás után hozzákerült a szeletekre vágott 20 dekányi gomba is, majd felöntöttem 1 deci száraz fehérborral. Fedő alatt pároltam tovább, míg a szárított paradicsom fel nem vett egy keveset a léből. A végén a fedőt levéve hagytam, hogy kicsit sűrűsödjön a szaft.

Tálalásnál, pici szarvasgombát reszeltem a tojásra, és így volt teljes az összhang. Finom vacsora sikeredett belőle!

http://gasztropajtikonyhaja.blogspot.hu

vissza